Voor de Oogst van Overmorgen programma
Word leider voor het voedselsysteem van overmorgen.
Eerstvolgende programma
Editie 7
November 2025 - Juni 2026
Data 3 x meerdaagse
November 2025
Locatie: n.t.b.
12 - 15 januari 2026
Locatie: n.t.b.
13 - 16 april 2026
Locatie: n.t.b.
Elke meerdaagse start op maandagavond om 19:00 uur en eindigt op donderdag 17:00 uur.
Voor wie
Jonge agrarische ondernemers
Young professionals werkzaam in Food en Agri bij:
FinanciΓ«le instanties
Logistiek & retail partijen
Overheidsinstellingen
Natuurorganisaties
Belangenbehartigers
Onderzoek en onderwijs
Jonge mensen die de ambitie hebben om een rol te nemen/spelen in de agri of food sector
Prijs
Deelname betaal je zelf of je werkgever:
Werknemers β¬4.500,- ex. btw
ZZPβer/ondernemer β¬4,500,- ex. btw
Scholarship* β¬ n.t.b. ex. btw
Ben je student, startend ondernemer of is er een andere reden waarom je aanspraak zou willen maken op een Scholarship?
Neem hier contact op met ons en plan een kennismakingsgesprek in. Dan onderzoeken we samen de mogelijkheid voor een Scholarship.
Groepsgrootte
17 - 35 deelnemers
Locatie
De meerdaagsen vinden plaats midden in de natuur op een centrale locatie in Nederland. De exacte locaties van de meerdaagsen worden een maand voor de start aan de deelnemers doorgegeven.
Taal
Nederlands
Wat ga je leren?
Je ontwikkelt het vermogen om een verandering op gang te brengen in je organisatie, netwerk of sector
Je leert om beter leren om te gaan met uitdagingen, frustraties en desillusies die de complexe transitie van het landbouw- en voedselsysteem soms oproepen
Je leert om vanuit verschillende invalshoeken naar de voedseltransitie te kijken
Je gaat samen met anderen aan de slag om oplossingen te ontwerpen en daadwerkelijk realiseren
In het kort: je loopt weg met een beter beeld van jouw rol in de transitie, een concrete 1e versie van een prototype EN de tools & netwerk om je plannen uit te voeren.
Is dit voor mij?
Dit programma is toegankelijk voor iedereen tussen de 20-40 jaar die zich geroepen voelt een bijdrage te leveren aan de landbouw- en voedseltransitie.
Of je nu een ervaren (biologische of gangbare) boer bent, bij een provincie werkt aan de stikstof opgave of een onderneming bent begonnen om voedselbossen te implementeren, je bent aan het goede adres.
Ik wil me inschrijven
Wat leuk! Je kan je aanmelden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek kijken we of het programma past bij waar je naar op zoek bent.
Wat is inbegrepen in dit programma
Een intake met één van onze trainers waarin je je persoonlijke doelen onderzoekt
Een dialoogwandeling die je zelf met een mededeelnemer doet als voorbereiding voor de eerste dag; om te verkennen waar je nu staat en wat je intentie is voor het programma
Een jaarprogramma van in totaal negen trainingsdagen
Overnachting en eten tijdens de trainingsdagen
Een persoonlijke Oogst van Overmorgen trui
Een Oogst van Overmorgen map met alle materialen, modellen en tools om in je eigen context toe te passen
Outdoor tijd en ruimte voor reflectie
Toegang tot een actiegericht netwerk van denkers & doeners
Wat verwachten we van jou?
We verwachten dat je bij alle meerdaagsen aanwezig bent en tussen de meerdaagsen door zelf aan de slag gaat met opdrachten in groepsverband, zoals;
2 leerreizen naar de bedrijven van andere deelnemers
Intervisie
Hoe ziet het programma er uit?
Het programma bestaat uit 9 trainingsdagen verdeeld over 3 meerdaagse in 9 maanden. Tijdens deze meerdaagse verblijf je op een mooie locatie in het buitengebied.
We gaan samen een reis maken om onze landbouw- en voedselsystemen duurzamer en veerkrachtiger te maken. Deze reis is opgebouwd uit drie verschillende fases: zaaien, oogsten en opschalen.
-
De eerste meerdaagse richt zich op de ontwikkeling van het persoonlijk en collectief leiderschap en omvat de reis naar de kern van ons werk.
ntb. November 2025 19:00 ontvangst - November 17:00 afsluiting
Na de eerste meerdaagse wordt je uitgedaagd om de verschillende perspectieven in het agrifood systeem te onderzoeken door middel van leerreizen. Ook ga je aan de slag met je eigen uitdagingen aan de hand van een reflectieoefening.
-
De tweede meerdaagse begeleidt de weg naar buiten en het proces van βprototypenβ. Door middel van het bouwen van prototypes passen we de opgedane kennis uit de eerste fase in verschillende regioβs of thema's toe in de praktijk. Het doel van prototypes bouwen is om op kleine schaal te experimenteren en de toekomst te verkennen door te βdoenβ.
NΓ‘ de tweede meerdaagse passen we de opgedane kennis uit de eerste twee weekenden in verschillende regioβs of thema's toe in de praktijk door middel van het bouwen van prototypes. Het doel van prototypes bouwen is om op kleine schaal te experimenteren en de toekomst te verkennen door te βdoenβ.
ntb. januari 2026 om 19:00 ontvangst - januari 17:00 afsluiting
-
In de derde meerdaagse ronden we ons traject af en schalen we de geleerde lessen en inhoudelijke resultaten op. Dit gebeurt zowel op persoonlijk niveau (vanuit jezelf) als op systeemniveau (vanuit collectief perspectief). Opgedane inzichten worden vertaald naar vervolgacties. Wat is er nodig en wat kan het lab met haar deelnemers doen om door te ontwikkelen?
ntb juni 2026 om 19:00 ontvangst - juni 2026 om 17:00 afsluiting
Het Oogst van Overmorgen team
Ervaringen van deelnemers
Albert Boersen, Boer bij Herenboeren de Vlinderstrik
βIn Januari 2020 zag ik op LinkedIn het programma langskomen. Dit leek mij interessant omdat er jonge mensen samen nadenken over een interessant onderwerp, maar vanuit een ontzettend breed perspectief. Ik zag voor mijzelf ook een rol om hier de landbouw te vertegenwoordigen. De settings die gecreΓ«erd worden, maken dat je heel eerlijk naar de huidige, en ook kritisch naar de toekomstige systemen kan kijken. Door de grote diversiteit van achtergronden zijn er ook veel denkbeelden gerepresenteerd. Naar een echte lange termijn zorgt voor meer integraal denken, dat waardeer ik erg.β
Gemma Verijdt, Beleidsmedewerker ministerie van LNV
βEen van de leukste dingen aan de Oogst vind ik dat we over instituties, organisaties en belangen heen kijken. Het deed er even niet meer toe dat ik ambtenaar ben bij LNV. Het deed er ook even niet toe dat LNV en LTO officieel niet praten. Tijdens de sessies van de oogst staat namelijk het gezamenlijke belang voor op: streven naar een duurzamer voedselsysteem. Hierin merkt volgens mij elke deelnemer dat we allemaal onderdeel van een systeem zijn en dat elke deelnemer een beperkte invloed heeft. De invloed die we wel hebben, pakken we zo veel mogen samen op in de oogst. Het werkt heel ontwapenend om een weekend lang in de bossen via verschillende oefeningen bezig te zijn. Er ontstaat heel snel een groepsgevoel en dat komt ten goede aan de samenwerking. Ik merk dat LNV-ambtenaren door deel te nemen aan initiatieven als de oogst op een informelere manier het gesprek kan hebben. Ik leer daar persoonlijk veel van.β
Kees van Vuuren, projectleider LTO noord
βIk denk dat het goed is om als LTO Noord aangesloten te zijn op netwerken zoals de Oogst van Overmorgen. Door op de hoogte te zijn van wat er speelt kunnen wij onze leden en deelnemers ondersteunen bij hun ondernemerschap en belangenbehartiging. Wij zijn misschien jonkies van de organisatie, maar actief bij het realiseren van de wereld van overmorgen.
Een van de meest leerzame momenten vond ik het bouwen van een nieuw landbouw- en voedselsysteem. Met zand, klei en andere gerelateerde attributen ontwierpen we letterlijk een nieuwe sector. Toen ontdekte ik pas hoe vast ik zelf zit in het huidige systeem. Als boerenzoon en werkzaam in de agrarische sector vind ik een goed verdienmodel voor de boer namelijk erg belangrijk. Maar als je blijft redeneren vanuit het bestaande model, zoals ik deed, kom je niet verder en ontwikkel je niets nieuws. Loslaten is de sleutel. Dat is best spannend en daarom is elkaar vertrouwen ook zoβn belangrijk onderdeel van het programma. Natuur- en milieuorganisaties staan vaak lijnrecht tegenover de agrarische sector, maar tijdens de bijeenkomst wisten we elkaar te vinden. Toen ontstonden nieuwe kansen, ook in het voordeel van de boerβ